tisdag 21 oktober 2008

Chocknytt: Yetins fotspår hittade!


Skottland må ha sitt Loch Ness-monster, men Nepals snöman yetin är ändå den klara vinnaren. Efter att serietecknaren Hergé 1960 tecknade äventyret Tintin i Tibet har några generationer Tintin-vänner vetat hur snömannen ser ut.

(Förresten: Trots Tintin-äventyrets titel så utspelar sig faktiskt en stor del av Tintins eskapader i Kathmandu och Nepal, så det så!)

I motsats till den extrema skotska kommersiella ivern över Loch Ness-monstret är det hyfsat tyst om yetin i Nepal. Visst finns det ett yetimuseum och en del krimskrams för turister men på det stora hela får yetimyten leva i fred.

Men i morse rapporterade både Himalayan Times och Kathmandu Post att en japansk grupp äventyrare har fotograferat yetins fotspår i snön.

Yetijägaren Yoshiteru Takahashi och hans grupp Yeti Project Japan har vistats i 42 dagar uppe på 7 661 meter (på bergstoppen Dhaulagiri IV). Takahashi är inte någon gröngöling vad gäller yetijakt, 2003 var han också här och då såg han en silhuett av snömannen och Takahashi uppskattar att yetin är cirka 150 centimeter hög. Futtiga 150 centimeter?!

Det är inte mycket i jämförelse med Hergés version, men vi struntar i det nu. Den nepalesiska turismnäringen tackar säkert Yoshiteru Takahashi för hans bidrag. Och de tar säkert emot hans pengar med glädje. Jakten är nämligen långt ifrån slut:

– Vi kommer tillbaka så fort vi kan och vi tänker fortsätta komma tillbaka ända tills vi har fått yetin på film, säger Takahashi till nyhetsbyrån AFP.

Tills dess får kanske yetin vara i fred där uppe i Himalayas berg.


Förresten, fotspåret och den japanska truppens äventyr kan du beundra här (fördel om du begriper japanska):
http://www.everest.co.jp/yeti2008/

Illustrationerna är alltså lånade från Hergés album Tintin i Tibet.

Inga kommentarer: