fredag 21 mars 2008

Farväl, Bruce Lee

Följande konstaterande kommer knappast som en chocknyhet:

Det piratkopieras mycket i Asien.

Nepal är inget undantag och butikernas filmutbud är imponerande. Die Hard trängs med Fanny & Alexander på DVD-hyllorna. Något i den stilen.

Här om veckan plockade jag upp en lovande DVD, nio filmer med kung fu-legenden Bruce Lee. Ett filmpaket som självklart bör finnas i varje kulturhem av rang. Så för cirka 2 euro kunde jag förgylla vårt lilla hem här på Piss Avenue (orsaken till det gatunamnet kan jag återkomma till en annan gång).

Men innan jag bunkrade upp med öl, popcorn och skickade ut inbjudningar till en strålande filmkväll, tyckte jag att det kunde vara en god idé att granska kvaliteten på DVD:n (sanningen är ju att jag ville se lite action en trist onsdag förmiddag).

Det blev en kort granskning.

Själva DVD-menyn var på kinesiska vilket på grund av mina bristande språkkunskaper ledde till en bingolotto för att hitta rätt. Efter lite knapptryckande startade faktiskt en av filmerna.

Jag är inte helt säker, men jag misstänker att filmen hade kopierats via en videokamera placerad framför en teve. Bilden darrade konstigt och när Bruce Lee gjorde entré liknade han en digital fågelskrämma med bildpixlarna surrade runt honom som flugor.

Det var inte roligt att se Bruce Lee förnedras på det sättet. Bisarrt nog var den engelska dubbningen snudd på perfekt. Så medan fågelskrämman dansade en ryckig jitterbug i vad som såg ut att vara ett växthus, sade en iskall röst:

"Remember, kung fu is the art of self-defense. I'm not interested in killing. I just wanna prove how bad your kicks are."

(Njut av den iskalla rösten här)

Sen hördes ljudet av några blomkrukor som krossades när fågelskrämman bevisade sin tes.

På det följde ljudet av DVD:n som störtdök ner i min skräpkorg.

Vill man vara efterklok borde jag kanske ha anat ugglor i mossen när jag läste baksidestexterna. Men jag var blind för signalerna. Jag ville ju så gärna förgylla vårt hem med Bruce Lees filmer.

Vilket påminner mig om det gamla talesättet:

If it sounds too good to be true, it probably is.


1 kommentar:

stefan sa...

Sjukt roliga baksidestexter!