söndag 17 februari 2008

En svängom i Kathmandu

Om du inte hör till dem som anländer till Kathmandu för att i några dagar häcka i turistgrytan Thamel och sedan fly stan, kommer du snart att säga de magiska orden:

”Vi tar en taxi!"

Ett klokt val. Eller tydligare uttryckt: Av flera usla val är det förmodligen det minst usla. Dina transportalternativ i Kathmandu är nämligen begränsade och inget alternativ är helt säkert.

Låt oss ta en snabb titt på dina olika alternativ:

1. Promenera. Lämpligt för kortare sträckor men det finns en överhängande risk att du blir överkörd. De flesta trafikolyckor i den här stan drabbar fotgängare. Det mest positiva är att du i stor utsträckning får promenera ostört. Ja, om du alltså inte envisas med att trivas i Thamel, då får du leva med försäljare av tigerbalsam, hasch, statyer, mattor etc, etc. Och så har du eventuellt några tiggande ungar runt dig.

2. Ta en buss. Kollektivtrafiken lämnar en del att önska, men den fungerar. Problemet är väl att vi bortskämda västerlänningar har en del synpunkter på komforten. Men också om du vill smälta in, vara en del av lokalsamhället och känna dig som en tvättäkta nepales så får du jobba hårt för att begripa vilken busslinje du ska ta. Lycka till.

3. Ta dig fram för egen maskin. En skön cykeltur? En utflykt med vespan? En avslappnande biltur? Glöm det. Ta en titt på trafiken så begriper du varför.4. Ta en taxi. Nu börjar äventyret. Bilarna är oftast små vita Suzukin med svart registerskylt. De här grabbarna kan sin sak, de kryssar elegant genom de flesta trafikkaos och deras handflata har en intryckt punkt efter långt och ihärdigt tutande. Men de får dig till ditt mål - oftast.

Däremot kan det vara en god idé att komma ihåg att de här killarna har lärt sig körandets ädla konst genom ”trial and error”. De är den första generationens uppfinnare och väktare av den nepalesiska körkulturen. Och deras syn på säkerhetsavstånd och respekt i trafiken kanske inte överensstämmer med din.

Taxichaufförerna är ändå värda all respekt. I skrivande stund råder det fullständig bensinbrist i hela Nepal och varje chaufför får köa i timmar och slåss för varje liter. Men trots det ska de betala ägaren av bilen och se till att familjen får mat. Den insikten har i alla fall fått mig att inte lägga ner alltför mycket energi på att pruta om chauffören inte vill använda taxamätaren utan komma överens om ett fast pris.

Men häng med på en svängom i Kathmandu så ser du taxichaufförernas vardag.Inga kommentarer: